Heeft een ouder zonder gezag recht op inzage?

Casus:
Een leerling is destijds niet erkend door de vader. De vader van de leerling is wel bekend, maar staat nergens geregistreerd als de vader. Het is algemeen bekend dat hij de vader is.
Heeft deze vader recht op inzage in het schoolrapport en heeft hij het recht om schoolfoto’s te ontvangen?

Antwoord:
Door het kind niet te erkennen is hij geen ouder geworden van het kind in juridische zin. Was hij bij geboorte getrouwd geweest met moeder dan was hij automatisch ouder met gezag geworden; de biologische band tussen vader en kind is in het Nederlandse recht niet relevant voor het ouderschap.
Als deze man het kind had erkend bij de gemeente (daar is dan wel toestemming van de moeder nodig), dan was hij ‘ouder zonder gezag’ geworden. Als hij vervolgens samen met de moeder gezamenlijk gezag bij de rechtbank had aangevraagd (dat kan via een gratis formulier), dan had hij ‘ouder met gezag’ kunnen worden (met alle rechten en – trouwens ook plichten – die daarbij horen).

Situatie in geval van een ouder zonder gezag:
Een ouder zonder gezag heeft recht om op hoofdlijnen te worden geïnformeerd over de ontwikkeling en voortgang van het kind op school, bijvoorbeeld via een schoolrapport. Een ouder zonder gezag heeft echter geen recht op bijvoorbeeld de schoolfoto’s via de oudercommunicatie app en heeft uiteraard ook geen algemeen inzagerecht (want hij/zij is geen wettelijk vertegenwoordiger van het kind).

De situatie in deze casus:
In het geval van deze casus is de man echter geen ouder zonder gezag (want hij heeft in juridische zin geen relatie tot het kind), dus heeft deze geen recht op inzage in het schoolrapport.
Hij is uiteraard ook geen ouder met gezag, dus hij heeft ook geen recht op schoolfoto’s.
Dit is de – misschien nogal ‘koude’ – juridische kant. Als moeder (met gezag – als wettelijke vertegenwoordiger) schriftelijk instemt om bepaalde info met vader te delen zou dat een mooie oplossing kunnen zijn; het advies hierbij zou zijn daarbij niet verder te gaan dan waar een ouder zonder gezag recht op heeft, los van het feit of moeder met meer informatie zou instemmen.

Lees ook eens

Bewindvoerder wil informatie

Als een bewindvoerder vraagt om een bewijs van inschrijving (van ons als school), mag ik dit dan zomaar sturen? Er zijn verschillende vormen van bewindvoering. Voor deze verschillende vormen zijn verschillende wettelijke bevoegdheden. Krijg je een verzoek van een...

Aan wie moet ik toestemming vragen als de ouders zijn gescheiden?

Bij kinderen onder de 16 jaar moet u toestemming vragen aan degene die het ouderlijk gezag toekomt. Dit is niet altijd een ouder, maar kan ook een voogd zijn. In de regel hebben beide ouders gezamenlijk het ouderlijk gezag. Een scheiding verandert daar in principe...

Abonneren
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments