Kan ZOOM nu wel op een veilige manier gebruikt worden?

Rond april 2020 is er veel gepubliceerd over de (mogelijke) privacyrisico’s van Zoom. Veel scholen zijn daarna onmiddellijk gestopt met Zoom. Dat was op dat moment terecht, Zoom was een onveilige tool met alle problemen van dien. Inmiddels heeft Zoom een groot verbeterprogramma uitgevoerd.

Hierdoor is de tool inmiddels qua veiligheid te vergelijken met Skype, Teams of Google Meets. Dat betekent niet dat er nu nul privacyrisico’s zijn. Het is daarom van belang om de betaalde versie te gebruiken; die maakt het namelijk mogelijk om privacygevoelige informatie op te slaan op een server binnen Europa (EER), zoals wordt voorgeschreven door de AVG. Kies in de instellingen voor het datacenter in Duitsland.

Daarnaast zijn de volgende aandachtspunten nog van belang:

  • Stel een wachtwoord in voor de meeting en weiger alle niet-relevante cookies.
  • Verwijder data bij Zoom nadat je klaar bent met een sessie.
  • Sluit een verwerkersovereenkomst af met Zoom.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft n.a.v. de verbeteringen bij Zoom ook deze infographic geüpdatet. Neem deze gerust eens door.  Op dit moment is ZOOM te vergelijken met andere gangbare videotools.

0 0 vote
Artikelbeoordeling

Lees ook eens

Mag je een werkgeversverklaring vragen voor de noodopvang?

Mag je aan ouders om een werkgeversverklaring vragen bij een vermoeden van misbruik van de regeling voor noodopvang bij cruciale beroepen? Tijdens een lockdown kan een maatregel zijn dat het onderwijs alleen middels afstandsonderwijs wordt gegeven. Kinderen met ouders...

Proctoring, waar moet ik op letten?

De AP vertelt op haar website: Dat er veel zorgen zijn over het verzamelen van persoonsgegevens bij digitaal thuisonderwijs tijdens de coronacrisis. Zijn de systemen die scholen gebruiken om te videobellen wel veilig, of vallen gegevens niet in verkeerde handen en wat...

Abonneren
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments