Mag je de lichaamstemperatuur van een kind meten?

Zolang je niks registreert mag de temperatuur van een kind worden gemeten. Doe dit verder uit het zicht van andere kinderen en hooguit met een oor thermometer. De school heeft hiervoor een gerechtvaardigd belang, omdat de school ook de verantwoordelijkheid heeft voor de gezondheid van je personeel. Het is belangrijk dat ouders hierover zijn geïnformeerd en dat zij de mogelijkheid hebben om hiertegen bezwaar te maken. Daarbij is het verstandig om aan te geven dat er verder niets wordt vastgelegd, maar dat er wel contact met de ouders wordt opgenomen bij koorts/verhoging.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens gelden voor het meten van de temperatuur 3 voorwaarden:

  • De temperatuur mag alleen worden afgelezen en verder niet worden opgenomen in een bestand, bijvoorbeeld een xls-lijst met namen en de gemeten temperaturen.
  • De meting mag niet geautomatiseerd plaatsvinden, zoals bij een warmtecamera.
  • De verwerking mag geen geautomatiseerd gevolg hebben. Bijvoorbeeld poortjes die automatisch openen of een licht dat automatisch op groen gaat als de temperatuur niet te hoog is.

N.B. Naast de privacybezwaren zijn er twijfels over de effectiviteit van de lichaamstemperatuur meten. Het RIVM geeft aan dat bij slechts een klein deel van de besmettingen sprake is van verhoging. Dat betekent dat bij temperaturen het merendeel van de besmettingen niet in beeld komt.

Lees ook eens

Mag je een werkgeversverklaring vragen voor de noodopvang?

Mag je aan ouders om een werkgeversverklaring vragen bij een vermoeden van misbruik van de regeling voor noodopvang bij cruciale beroepen? Tijdens een lockdown kan een maatregel zijn dat het onderwijs alleen middels afstandsonderwijs wordt gegeven. Kinderen met ouders...

Proctoring, waar moet ik op letten?

De AP vertelt op haar website: Dat er veel zorgen zijn over het verzamelen van persoonsgegevens bij digitaal thuisonderwijs tijdens de coronacrisis. Zijn de systemen die scholen gebruiken om te videobellen wel veilig, of vallen gegevens niet in verkeerde handen en wat...

Abonneren
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments