Mijn school is toch te klein om een dataregister te moeten invullen?

De algemene regel is dat organisaties met minder dan 250 medewerkers geen verwerkingsregister hoeven op te stellen en bij te houden. Op deze algemene regel bestaan een aantal uitzonderingen, waarmee een verwerkingsregister wel een verplichting is:

  • Wanneer persoonsgegevens niet incidenteel verwerkt worden, maar structureel;
  • Wanneer verwerkte persoonsgegevens een hoog risico opleveren;
  • Wanneer er persoonsgegevens verwerkt worden die aangemerkt worden als bijzondere persoonsgegevens.

Deze drie uitzonderingen zijn in principe altijd van toepassing op zowel kleine als grote onderwijsinstellingen. Ook kleine scholen moeten om die reden een verwerkingsregister opstellen. Zie ook: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/algemene-informatie-avg/verantwoordingsplicht (Bron: Kennisnet)

Lees ook eens

Wat heeft een onderwijsorganisatie aan een verwerkingsregister?

Naast alle bestaande lasten en administratieve rompslomp hebben scholen en schoolbesturen er door de AVG een verplichting bij: het opstellen van een register van verwerkingsactiviteiten, oftewel een verwerkingsregister. Dit is een flink document waar veel werkuren in...

Is een verwerkingsregister verplicht?

Niet iedere organisatie is verplicht een verwerkingsregister bij te houden. Aangezien er op scholen structureel bijzondere persoonsgegevens worden verwerkt, is een register in dit geval wel een wettelijke verplichting. Bij een eventuele controle van de Autoriteit...

Moeten de grondslagen van de verwerkingen vastgelegd worden?

Ja. De onderwijsinstelling heeft een verantwoordingsplicht. Dat betekent dat de instelling moet kunnen aantonen dat de verwerkingen aan de regels van de AVG voldoen. Om dit te kunnen aantonen moet dit ergens worden vastgelegd, bijvoorbeeld in het verwerkingsregister.

Abonneren
Abonneren op
2 Reacties
meest gestemd
nieuwste oudste
Inline Feedbacks
View all comments
H Visser
H Visser
2 december 2019 16:51

Deze link werkt niet