Moet ik een verwerkersovereenkomst afsluiten met social media partijen (bijvoorbeeld Facebook of Instagram)?

Als je sociale media gebruikt als school, dan gebruik je daarbij persoonsgegevens: namen, foto’s of video’s van medewerkers van leerlingen worden online gedeeld.
Dat betekent dat je met deze sociale media-leveranciers afspraken moet maken over privacy in een verwerkersovereenkomst. Bij de meeste sociale media staan de gegevens op een server buiten Europa, en dat betekent dat je extra afspraken moet maken over beveiliging en privacy. Dat is meestal niet mogelijk.
Ook stellen partijen als Facebook en Instagram een eis die indruist tegen de privacybescherming: deze partijen krijgen door hun voorwaarden het recht om foto’s die jij plaatst, her te gebruiken. Bij sociale media raak je als schoolbestuur de controle over de geplaatste informatie kwijt omdat je niet weet wat Facebook of Instagram daarmee gaan doen.
Daarom kan je als schoolbestuur social media zoals Facebook en Instagram beter niet gebruiken, tenzij je daar geen persoonsgegevens deelt (dus geen foto’s, namen of video’s plaatsen).
Bedenk dus goed wat je met sociale media wil. Vind je het goed dat die bedrijven met jouw informatie en foto’s aan de haal kunnen gaan? En heb je voor alle foto’s die je plaatst ook toestemming van de ouders en leerlingen om foto’s op sociale media te zetten?
Meer informatie over het gebruik van beeldmateriaal vind je in de Aanpak IBP van Kennisnet.

(Bron: Kennisnet)

Lees ook eens

Abonneren
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments