Mogen we de schoolmusical uitzenden via een livestream?

Nu de basisscholen (deels) weer open mogen, gaan de voorbereidingen voor de schoolmusical op verschillende scholen toch weer van start. Sommige scholen oriënteren zich op de mogelijkheden voor het livestreamen van de schoolmusical. Dat is een mooie mogelijkheid om, zij het in een andere vorm, toch een schoolmusical te laten plaatsvinden. Op het gebied van privacy dienen er dan wel een aantal maatregelen te worden genomen:

  • Zorg dat je de livestream op “verborgen” zet in de privacyinstellingen van de streamingsdienst. Op deze wijze is de video alleen te zien door degenen die de link hebben gekregen.
  • Beelden waarop leerlingen en personeel zichtbaar zijn bevatten persoonsgegevens. Om persoonsgegevens te verwerken is er een grondslag nodig. Omdat de school geen gerechtvaardigd belang heeft bij het uitzenden van een schoolmusical, is de meest geschikte grondslag het vragen toestemming aan ouders. Begin daarom op tijd met het uitvragen van toestemming voor de livestream. Een eerder gegeven toestemming voor andere specifieke beeldverwerking (zoals de schoolfotograaf) kan niet gebruikt worden voor de schoolmusical.
  • Geef aan ouders mee dat de video bedoeld is voor thuisgebruik. Het door ouders maken van opnames of foto’s van de livestream valt onder de verantwoordelijkheid van de ouders zelf (persoonlijk of huishoudelijk gebruik). Spreek wel met de ouders af dat niets van de livestream openbaar gedeeld mag worden.

Lees ook eens

Mag je de lichaamstemperatuur van een kind meten?

Zolang je niks registreert mag de temperatuur van een kind worden gemeten. Doe dit verder uit het zicht van andere kinderen en hooguit met een oor thermometer. De school heeft hiervoor een gerechtvaardigd belang, omdat de school ook de verantwoordelijkheid heeft voor...

Mag je een werkgeversverklaring vragen voor de noodopvang?

Mag je aan ouders om een werkgeversverklaring vragen bij een vermoeden van misbruik van de regeling voor noodopvang bij cruciale beroepen? Tijdens een lockdown kan een maatregel zijn dat het onderwijs alleen middels afstandsonderwijs wordt gegeven. Kinderen met ouders...

Abonneren
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments