Voor bepaalde digitale onderwijsmiddelen moeten leerlingen soms gebruik maken van social media, denk aan het uploaden van een filmpje op YouTube. Hiervoor moeten leerlingen een account aanmaken, in opdracht van de school. Er vloeien dan persoonsgegevens van de school naar het social mediabedrijf. De belangrijke vraag is dan: is er een rechtmatige grondslag? Voor veel digitale lesmiddelen kan de grondslag gebaseerd worden op het uitvoeren van overeenkomst of het gerechtvaardigd belang. Voor het aanmaken van social media accounts is dit lastig: deze accounts zijn immers veel breder te gebruiken dan alleen als onderwijsmiddel. Hiervoor dient dan ook toestemming aan de ouders gevraagd te worden wanneer er geen andere grondslag voorhanden is.
Valt what’s app onder sociale media? En mag je ouders en collega’s verbieden foto’s van kinderen te delen via what’s app?
Whatsapp is onderdeel van haar moederbedrijf Meta (voorheen Facebook) en valt onder sociale media. Allereerst is de vraag (of je ouders en collega's mag verbieden foto's van kinderen te delen) op te splitsen in twee delen: medewerkers en ouders. Daarnaast is de eerste...