Waar moet ik op letten bij gratis tools voor videoconferencing?

Er zijn diverse gratis oplossingen voor videoconferencing beschikbaar (Zoom, Skype etc). Natuurlijk enorm handig als het gaat om onderwijs op afstand, maar dit roept wel de vraag op welke gegevens er worden verzameld en wat er met deze gegevens gebeurt.

Ons advies is om voorzichtig te zijn met de inzet van gratis tools omdat je als school(bestuur) richting ouders en leerlingen wel verantwoordelijk bent voor wat de aanbieder van de tool met de gegevens doet. Zo bracht het gebruik van ZOOM verschillende privacyrisico’s met zich mee, inmiddels zijn de grootste risico’s door ZOOM opgelost. Ons advies is om gebruik te maken van tools van partijen waarmee je al goede privacy-afspraken hebt gemaakt, bijvoorbeeld Teams van Microsoft en Meets/Classroom in de Google Suite for Education. Zij hebben heldere voorwaarden in het Nederlands en de data wordt opgeslagen binnen Europa (EER). Mocht je als schoolbestuur desondanks voor een andere tool kiezen dan adviseren we om in ieder geval:

– Een verwerkersovereenkomst af te sluiten (data processing agreement)
– Leerlingen geen accounts aan te laten maken en geen locatiegegevens laten delen
– Terughoudend te zijn in wat je deelt en opslaat
– Bij Amerikaanse aanbieders alleen gebruik te maken van aanbieders die zijn aangesloten bij het ‘EU-VS-privacyshield’.

Meer informatie over dit onderwerp lees je op de website van Kennisnet en de Keuzehulp van de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook hebben wij een gratis poster ontwikkeld die je helpt om de vraag te beantwoorden of je een video-app mag gebruiken. Met onze posters ben je maar een paar stappen van het juiste antwoord verwijderd!

0 0 vote
Artikelbeoordeling

Lees ook eens

Mag je een werkgeversverklaring vragen voor de noodopvang?

Mag je aan ouders om een werkgeversverklaring vragen bij een vermoeden van misbruik van de regeling voor noodopvang bij cruciale beroepen? Tijdens een lockdown kan een maatregel zijn dat het onderwijs alleen middels afstandsonderwijs wordt gegeven. Kinderen met ouders...

Proctoring, waar moet ik op letten?

De AP vertelt op haar website: Dat er veel zorgen zijn over het verzamelen van persoonsgegevens bij digitaal thuisonderwijs tijdens de coronacrisis. Zijn de systemen die scholen gebruiken om te videobellen wel veilig, of vallen gegevens niet in verkeerde handen en wat...

Abonneren
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments