Waar moet ik op letten bij het geven van online lessen?

Omgeving
Kijk goed naar de omgeving waarin je thuiswerkt en naar de achtergrond die zichtbaar is in beeld. Zijn er privacygevoelige zaken of teksten in beeld? Haal deze dan weg of kies een andere achtergrond. Bij onderwijs op afstand is de leraar hoorbaar en zichtbaar in het huishouden van de leerling. Dit kan de leraar kwetsbaar maken omdat hij/zij niet weet wie er thuis meekijken/luisteren. Kies daarom een rustige omgeving waar anderen niet kunnen meekijken en/of luisteren en spreek met je leerlingen af dat zij dat ook doen. Dat is ook bevorderlijk voor de concentratie. Gebruik bij voorkeur een headset of koptelefoon.

Gebruik van beelden/audio
Maak goede afspraken met de ouders en leerlingen over het opslaan van de videobeelden en/of het delen van beelden (bijv. via social media). In dit kader kan het verstandig zijn met leerlingen (en ouders) af te spreken dat het niet toegestaan is om opnames te maken van het onderwijs, laat staan deze te delen op social media. Je kunt lessen ook vooraf opnemen en als video delen. Je kunt dan nagaan of datgene wat je als leraar zegt goed is en er geen rare dingen in beeld gebeuren.

Wil je opnames bewaren? Ga dan eerst na of dit echt noodzakelijk is. Wanneer dit zo is, dien je met ouders en leerlingen te communiceren dat er opnames van de lessen worden gemaakt. Zorg dat de opnames zoveel als mogelijk is via het eigen netwerk opslaat, niet openbaar zijn en niet via een publieke link te bereiken zijn (bijv. via YouTube). Denk na over de bewaartermijn van de opnamen en welke personen er toegang hebben tot de opnames.

Gebruik accounts
Bij voorkeur loggen de leerlingen in via hun schoolaccount. Bij het aanmaken of gebruiken van een privé-account worden persoonsgegevens verwerkt en moet je jezelf de vraag stellen of dit wel veilig is en wenselijk is, aangezien de gegevens met derden worden gedeeld. In veel gevallen heb je bij het aanmaken van privé-accounts ook toestemming nodig van ouders.

Lees ook eens

Mag je de lichaamstemperatuur van een kind meten?

Zolang je niks registreert mag de temperatuur van een kind worden gemeten. Doe dit verder uit het zicht van andere kinderen en hooguit met een oor thermometer. De school heeft hiervoor een gerechtvaardigd belang, omdat de school ook de verantwoordelijkheid heeft voor...

Mag je een werkgeversverklaring vragen voor de noodopvang?

Mag je aan ouders om een werkgeversverklaring vragen bij een vermoeden van misbruik van de regeling voor noodopvang bij cruciale beroepen? Tijdens een lockdown kan een maatregel zijn dat het onderwijs alleen middels afstandsonderwijs wordt gegeven. Kinderen met ouders...

Abonneren
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments