Waar moet ik op letten bij thuisgebruik van privé en schoollaptops – en tablets?

Schoollaptops – of tablets
Zorg ervoor dat laptops of tablets van de school beveiligd zijn met een wachtwoord. Het is de bedoeling dat uitsluitend de leerling op het apparaat werkt voor schoolwerkzaamheden. Maar hierover duidelijk afspraken met de leerlingen als die er nog niet zijn. Een tweede belangrijke afspraak is dat de leerling niet zelfstandig software download of installeert. Hiermee wordt voorkomen dat er virussen of andere schadelijke software (malware) wordt geïnstalleerd. Nog beter is het wanneer de school hier zelf de regie op heeft en de mogelijkheid voor het installeren heeft uitgeschakeld.

Voor medewerkers, leerlingen en/of ouders is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van een bruikleen- of gebruikersovereenkomst. Hierin staan ook afspraken over wie de laptop of tablet mag gebruiken en waarvoor.

Er zijn ook scholen die tweedehands laptops of tablets inzetten bij gebrek aan voldoende eigen devices. Zorg er als school voor dat deze apparaten wel opgeschoond en opnieuw zijn geïnstalleerd/ingericht met onder andere beveiligingssoftware.

Privé laptops en tablets
Als je thuis gebruik laat maken van laptops en tablet die eigendom zijn van medewerkers of ouders en leerlingen, zorg er dan voor dat er afspraken zijn gemaakt over het beveiligen van privé laptops of tablets met een wachtwoord, het gebruik van een virusscanner en het automatisch / dagelijks bijwerken van beveiligingsupdates. Het kan namelijk voorkomen dat bestanden met vertrouwelijke informatie of persoonsgegevens geïnfecteerd worden door virussen of in handen komen van hackers of andere criminelen, denk aan diefstal.

Download geen persoonsgegevens op de eigen computer, tenzij dit nodig is voor de bewerking ervan. In dat geval is het belangrijk om na het uploaden de bewerkte documenten te verwijderen. Let op: verwijder deze documenten ook uit de map ‘Downloads’ en de ‘Verwijderde items’.

Tip: Ga je thuiswerken? Lees dan zeker de aandachtspunten van het NCSC en de aandachtspunten voor thuiswerken van de Autoriteit Persoonsgegevens.

5 1 vote
Artikelbeoordeling

Lees ook eens

Mag ik informatie over zieke leerkrachten delen met ouders?

Een werkgever heeft geen grondslag om gegevens omtrent de reden van een ziekmelding te verwerken. Je hoeft daar als werkgever dus ook niet naar te vragen. Geeft een medewerker zelf vrijwillig aan dat deze positief getest is voor corona? Leg deze informatie dan niet...

Mogen we de schoolmusical uitzenden via een livestream?

Nu de basisscholen (deels) weer open mogen, gaan de voorbereidingen voor de schoolmusical op verschillende scholen toch weer van start. Sommige scholen oriënteren zich op de mogelijkheden voor het livestreamen van de schoolmusical. Dat is een mooie mogelijkheid om,...

Hoe zorg ik voor een veilige werk en leeromgeving?

Omdat het geven van afstandsonderwijs voor iedereen nieuw is, is het verstandig om afspraken te maken hoe om te gaan met deze nieuwe manier van lesgeven. Gedragsregels zorgen er voor dat het afstandsonderwijs 'veiliger' wordt voor de leraren en de leerlingen. Geef...

Abonneren
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments