Wat heeft een onderwijsorganisatie aan een verwerkingsregister?

Naast alle bestaande lasten en administratieve rompslomp hebben scholen en schoolbesturen er door de AVG een verplichting bij: het opstellen van een register van verwerkingsactiviteiten, oftewel een verwerkingsregister. Dit is een flink document waar veel werkuren in zitten: men moet inventariseren, overleggen, uitwerken en structureren.

Toch is het creëren van een verwerkingsregister niet alleen een wettelijke plicht of een “verplicht nummertje”, het is juist een kans voor jouw onderwijsorganisatie!

Het opstellen van een verwerkingsregister:

  • biedt inzicht in de organisatiechaos;
  • identificeert onrechtmatige verwerkingen en verkeerde bewaarplaatsen;
  • laat een organisatie nadenken over bewaartermijnen;
  • creëert een fundament voor de organisatie, FG en AP;
  • kan duidelijkheid geven bij incidenten;
  • zorgt voor een levend en up to date document.

Lees ook eens

Is een verwerkingsregister verplicht?

Niet iedere organisatie is verplicht een verwerkingsregister bij te houden. Aangezien er op scholen structureel bijzondere persoonsgegevens worden verwerkt, is een register in dit geval wel een wettelijke verplichting. Bij een eventuele controle van de Autoriteit...

Moeten de grondslagen van de verwerkingen vastgelegd worden?

Ja. De onderwijsinstelling heeft een verantwoordingsplicht. Dat betekent dat de instelling moet kunnen aantonen dat de verwerkingen aan de regels van de AVG voldoen. Om dit te kunnen aantonen moet dit ergens worden vastgelegd, bijvoorbeeld in het verwerkingsregister.

Abonneren
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments