Wat mag een school vragen m.b.t. schoolreisjes, buitenlandse excursies t.a.v. negatieve testbewijs of vaccinatiebewijs leerlingen?

Voor de school is het praktisch onmogelijk om een verantwoorde buitenlandse reis op te zetten zonder daarbij op een bepaalde manier inzichtelijk te hebben wie een geldig coronabewijs kan laten zien (bijvoorbeeld een vaccinatiebewijs of negatieve test), wanneer in het land van bestemming regels gelden waarbij je een geldig coronabewijs moet kunnen tonen.

De school kan dan vooraf aan de leerlingen vragen of zij vrijwillig aan de school kenbaar willen maken of zij over een geldig en voor de reis geschikt coronabewijs beschikken. De leerling is hier echter niet toe verplicht. Als blijkt dat de leerling niet over een geldig en voor de reis geschikt coronabewijs beschikt of kan beschikken, of als een leerling daar geen informatie over wil verschaffen, kan deze niet voldoen aan de reisregels en kan de leerling niet mee.

De school kan ook voorafgaand aan de reis aan leerlingen vragen of het bij hen nodig is om zich te laten testen in het buitenland. De leerling mag dit vrijwillig aangeven, maar is daar niet toe verplicht. Wanneer de leerling zich niet wil laten testen – of niet wil doorgeven of er al dan niet getest moet worden – is niet zeker of kan worden voldaan aan de regels in dat betreffende land. De leerling kan dan niet mee op de reis. Het is van belang dat de school hier helder over communiceert richting de leerling en de ouders/verzorgers.

Zie ook een bericht hierover op de website van de VO-Raad.

Lees ook eens

Abonneren
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments