Wat zijn persoonsgegevens binnen het onderwijs?

Het onderwijs is bijzonder afhankelijk van persoonsgegevens. Sterker nog: het geven van onderwijs aan leerlingen zonder de verwerking van persoonsgegevens is geen optie. En wat te denken van alle administratie en HR-processen rondom medewerkers? Kortom, onderwijsorganisaties barsten van persoonsgegevens.

Onder het begrip persoonsgegevens wordt verstaan: alle informatie over een natuurlijk persoon, een mens. Deze informatie gaat direct over iemand, of valt indirect naar iemand te herleiden. Wees er van bewust dat dit een bijzonder brede definitie is.

Een aantal voorbeelden:

  • Voor communicatie met de ouders verzamelt de leerkracht alle mailadressen van ouders. Aangezien, normaal gesproken, de meeste personen de eigen voor- en/of achternaam in het mailadres hebben staan, zijn mailadressen direct te herleiden naar personen. Daarom is een mailadres een persoonsgegeven.
  • Voor het in kaart brengen van het voedingsgebied van de school verzamelt de administratie alle postcodes van alle leerlingen. Een postcode is niet direct naar een persoon te herleiden. Maar indirect kan een postcode, in combinatie met andere gegevens, toch naar een leerling te herleiden zijn. Er is hier dus toch sprake van een persoonsgegeven.

Lees ook eens

Wat is een DPIA?

Onder de AVG kunnen scholen verplicht zijn om een data protection impact assessment (DPIA) uit te voeren. Een DPIA onderzoekt en beoordeelt de effecten van een nieuwe verwerking. Te denken valt aan een project met betrekking tot medische gegevens, het gebruik van...

Abonneren
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments